Ayakkabı Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Ayakkabı Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?
Ayakkabılar hem kadınların hem de erkeklerin en çok önem verdiği stil unsurlarından biri! Peki, ayakkabılarınızı ilk günkü haliyle korumak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Ayakkabılar zaman, mekan, mevsim ve kombin fark etmeksizin görünümde şüphesiz en dikkat çeken detaylardan birini oluşturuyor. Özellikle ilk günkü yeniliğini ve hijyenini koruyan ayakkabılar, özenli ve temiz bir imajın kilit noktaları arasında yer alıyor. Bunun için ise elbette ayakkabıların düzenli bakımına özen göstermek gerekiyor.
Evde pratik uygulamalar ile yapılabilen ayakkabı bakımı ayakkabıların ömrünü uzattığı gibi, her an her duruma hazırlıklı olmayı da mümkün kılıyor. Böylelikle spor, deri, süet veya rugan olması fark etmeksizin tüm ayakkabılar, ister planlı ister ani olsun, tüm buluşmaların yıldız parçalarından biri olmayı başarıyor. Peki, ayakkabılara nasıl bakım yapılır? Birlikte inceleyelim!
Derimod Ayakkabı
  1. Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?
Bilindiği üzere ayakkabılar, her türlü zemin ve hava koşuluna maruz kaldığı için kolaylıkla yıpranabiliyor. Bu nedenle stili oluşturan diğer parçalara kıyasla daha hızlı veda edilen ayakkabılar, bazı bakım önerilerinin uygulanması ile aslında kullanım ömrünü çok daha fazla uzatabiliyor.
Her kullanım sonrası ya da belli aralıklarla yapılabilecek olan ayakkabı temizliği, rutin olarak uygulandığında ayakkabıları korumaya yardımcı oluyor. Ayakkabının dış temizliği için gerekenler kullanılan malzemeye bağlı olarak değişebilse de, iç bakım için yapılabilecekler çoğunlukla aynı kalıyor. Şöyle ki, ayakkabılarda bakteri ve koku oluşumunun önüne geçebilmek için düzenli olarak silika tozların ve ayakkabı deodorantlarının kullanılması gerekiyor. 
Peki, hangi çeşit ayakkabı için nasıl bir dış bakım uygulamak gerekiyor? Rugan ayakkabı bakımından süet ayakkabı bakımına kadar uzanan bu listeye gelin, birlikte göz atalım!
1.1. Rugan Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?
Rugan ayakkabı, parlak dokusu ile en dikkat çeken ayakkabı modellerinden biri. Hal böyle olunca, rugan ayakkabı bakımına ayrı bir özen göstermek gerekiyor. Pürüzsüz yüzeyli olduğu için kolay kir tutmayan bir yapıya sahip olan rugan, bu yönüyle zahmetsiz bir bakım rutini sunuyor. Fakat bu ayakkabı modeli, parlak yapısı sebebiyle üzerinde biriken tozları da kolayca belli ediyor. Neyse ki ürünü belli aralıklarla nemli bir bez ile silmek, rugan ayakkabı bakımı için yeterli oluyor.
1.2. Nubuk Deri Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?
Nubuk ayakkabı, kadifemsi yapısı nedeniyle kuşkusuz bakımında en çok zorlanılan ayakkabı modellerinden biri. Zorlu yapısına karşın oldukça kolay bir şekilde temizlenebilen nubuk deri ayakkabı, bakım esnasında yine de oldukça hassas davranmayı gerekli kılıyor.
Şöyle ki, nubuk deri ayakkabı bakımı yapmak için pek çok yöntem bulunuyor. Örneğin; nubuk fırçası yardımıyla nubuk deri üzerinde biriken toz ve kirleri kolaylıkla gidermek mümkün. Bunun yanı sıra nubuk ayakkabılara özel tasarlanmış nubuk bezleri, süngerleri ve spreyleri de bakım için fazlasıyla etkili oluyor. Aynı zamanda daha az maliyetli bir yöntem olarak yumuşak kıllı diş fırçası da nubuk fırçası gibi bir görev görebiliyor.
1.3. Spor Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?
Hem günlük kullanımda hem de fiziksel aktivitelerde kullanılan spor ayakkabılar, günlük yaşamın büyük bir bölümünde yer alıyor. Bu sebeple ayakkabı gardırobunun en gezgin üyesi olan spor ayakkabılar, tam da buna yönelik kapsamlı bir bakıma ihtiyaç duyuyor.
Spor ayakkabı bakımı, ılık sabunlu su ve mikrofiber bez yardımıyla kolaylıkla yapılabiliyor. Sabunlu su karışımı ile ıslatılan nemli bez, spor ayakkabıdaki kir ve lekeleri çıkarmak için genellikle yeterli oluyor. Daha derin bir bakım için ise diş fırçasından yardım alınabilir. Sabunlu suya batırılan diş fırçası, fırçalama yöntemiyle lekeleri çıkarmada etkili olabiliyor. Kuru bir bezle ayakkabının silinmesi ve havadar bir alanda kurutmaya alınması ile spor ayakkabı bakım rutini sona eriyor.
1.4. Deri Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?
Deri ayakkabı, bakımı en çok önemsenmesi gereken ayakkabı modellerinden biri. Farklı modeldeki deri ayakkabılar, ister gerçek ister suni deri ayakkabı bakımında olsun, derin ve doğru bir bakım ile ilk günkü halini korumaya devam edebilir.
Deri ayakkabı bakımı, derinin sert ve korunaklı yapısı sayesinde oldukça zahmetsiz bir şekilde yapılabiliyor. Her kullanım sonrası deri ayakkabıyı nemli bir bez ile silmek yeterli olurken, ayakkabıyı belli aralıklarla zeytinyağı, Hint yağı veya Hindistan cevizi yağı ile silmek de derinin kalitesini korumaya yardımcı oluyor. Yağ uygulaması, deri ayakkabının çatlamasının önüne geçebildiği gibi parlak görünümünü korumaya da katkı sağlıyor. Sizce de deri ayakkabı bakımı yapmak, bu uygulamalar ile son derece zahmetsiz görünmüyor mu?
1.5. Süet Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?
Görünümü ile fark yarattığı ölçütte bakımı ile de akıllarda soru işareti yaratan bir seçenek: Süet ayakkabı! Tüylü dokusu sebebiyle bu ayakkabı modeli hem kullanım hem de temizlik açısından kullanıcılarına zor bir deneyim yaşatabiliyor. Evde yapılabilecek bakım uygulamaları yetersiz kaldığında ise süet ayakkabılar için profesyonel ayakkabı hizmetlerinden faydalanmak gerekebiliyor.
Süet ayakkabıyı temizlemek için nubuk ayakkabı bakımına benzer bir yol izleniyor. Sert kıllı bir süet fırçası ile isteğe bağlı olarak kuru, nemli veya spreylenen süet kısmın özenli bir şekilde fırçalanması gerekiyor. Bu sayede süet ayakkabı üzerindeki toz ve kirleri arındırmak mümkün oluyor. Ayrıca, lekelenmiş süet ayakkabıların bakımı için beyaz sirkeden de yararlanılabiliyor. Lekeli bölgeye beyaz sirkeyi sürdükten sonra yine süet fırçası ile derin bir fırçalama yapmak, bu konuda istenen etkiyi sağlayabiliyor.

Ayakkabı bakımı yapmak, ihtiyacınız olan doğru malzemeleri edindiğinizde hem zahmetsiz hem de keyifli bir eylem haline dönüşebilir! Peki ya siz, bunun için Derimod’un Bakım Ürünleri kategorisindeki seçenekleri hâlâ keşfetmediniz mi?